Minna Suoniemi ja Petri Ala-Maunus
Kuvataiteilijat Minna Suoniemi (s. 1972) ja Petri Ala-Maunus (s. 1970) on valittu XXVII Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2023 kuraattoreiksi. Aktiivisesti taidekenttää seuraava ja siihen monella tapaa osallistuva pariskunta on valinnasta innoissaan:
– Meillä on lämmin ja läheinen suhde Mänttään, siellä on paljon tuttuja ihmisiä. Kuraattorin tehtävä on kunniatehtävä ja inspiroi meitä, Minna Suoniemi kertoo. – Mänttä on aika erityinen paikkakunta, jolla on kiinnostava historia metsäteollisuuden keskuksesta tunnetuksi taidekaupungiksi. Konteksti on inspiroiva tausta meidän työllemme ja taiteilijoiden teoksille.
– Mäntän kuvataideviikot on paikka, jossa taiteilijan teokset tulevat nähdyksi. Uskomme, että tekeillä on yllättävä ja villikin näyttely.
Ala-Maunus ja Suoniemi ovat molemmat osallistuneet Kuvataideviikkojen näyttelyyn, Petri vuonna 2007 ja Minna vuonna 2009. He ovat käyneet Mäntässä lähes joka kesä. – Ne kerrat, kun emme ole käyneet Kuvataideviikoilla, ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Petri voitti yleisöäänestyksen 2007, mikä oli suuri kunnia, ja nyt pääsemme yhdessä kuratoimaan näyttelyn.
Parhaat ideat tulevat tekemisen kautta
Petri Ala-Maunus on yksi tunnetuimmista suomalaisista nykymaalareista. Parhaillaan hänellä on näyttely Makasiini Contemporary -galleriassa Turussa. Vuosi sitten syksyllä Salon taidemuseossa oli esillä Ala-Maunuksen laaja retrospektiivinen näyttely La la Land, joka siirtyi myöhemmin Jyväskylän taidemuseoon.
Ala-Maunus maalaa vaikuttavia maisemia, jotka ensi näkemältä tuovat mieleen romantiikan ajan luontokuvaukset, kuten 1800-luvulla toimineen Düsseldorfin koulukunnan maisemamaalaukset. Olennaista Ala-Maunuksen töissä on tietynlainen outous ja epätodellisuus, tunnelma on kuin aikojen alusta tai viimeisen tuhon hetkeltä. Hän on taiteessaan käsitellyt maisemaa ja sitä, millaisia merkityksiä siitä voi maalaamalla löytää.
– Minulle parhaat ideat tulevat tekemisen kautta. Kun työskentely lähtee liikkeelle, se ruokkii itseään ja uusia teosideoita, Petri kuvailee työskentelyään.
Minna Suoniemi on kuvataiteilija, jonka teokset ovat useimmiten liikkuvaa kuvaa ja installaatioita. Häntä kiinnostavat perhe, ylisukupolviset kokemukset, kehollisuus, kontrolli ja luokka. Hän työskentelee yliopistonlehtorina Aalto-yliopiston taiteen ja median laitoksella. Hänen näyttelynsä Tiheää vettä oli esillä Forum Box -galleriassa vuosi sitten. Kyseessä oli kahdesta videoteoksesta ja neulanreikävalokuvista muodostuva tilallinen installaatio. Viime kesänä Suoniemi osallistui Galleria Halmetojan Pehmee, pehmee, pehmee -näyttelyyn.
– Minullakin ideat kehittyvät tekemisen kautta. Jotenkin työ aina jatkuu siitä, mitä olen aikaisemmin tehnyt. Aiheet nousevat omasta kokemus- ja elämismaailmastani. Tekeminen on myös ajattelua, keskustelua, lukemista ja kirjoittamista.
Yhteiskuratointi edellyttää keskustelua
Minna ja Petri ovat aiemminkin toimineet kuraattoreina. Sen ohella, että molemmat ovat kuratoineet erikseen näyttelyitä, on heillä kokemusta myös yhdessä työskentelystä. Vuonna 2017 pariskunta kokosi Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMAn kesänäyttelyn Greetings from SUOMI.
Kahden kuraattorin yhteistyö sujuu Petrin mukaan hyvin. – Kun on kaksi kuraattoria, pitää tietenkin tehdä kompromisseja, mikä on ihan hyväkin. Käymme paljon näyttelyissä, se on meidän yhteinen harrastuksemme ja intohimomme. Se on aika luontevaa keskustelua, kun toiselle voi ehdottaa taiteilijoita, ja hän tietää heti mistä on kyse.
– Meidän ihastuksemme ja taidemakumme ovat aika samansuuntaisia. Keskustelevuus on meille mieluinen työtapa. Emme siis ole kuratoimassa vain teoksia, vaan käymässä keskustelua taiteilijoiden kanssa. Dialogi näyttelyyn kutsuttujen taiteilijoiden kanssa on meille olennainen osana prosessia, Minna kertoo.
Puun takaa -otsikko lupaa yllätyksellistä kesää
Vuoden 2023 Mäntän kuvataideviikkojen otsikkona on Puun takaa. Suoniemi ja Ala-Maunus ovat kutsuneet mukaan paljon nuoria tekijöitä. – Suurin osa taiteilijoistamme on mukana Kuvataideviikoilla ensimmäistä kertaa, he iloitsevat.
Ensi kesän näyttelyssä on mukana 36 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää, yhteensä 44 taiteilijaa. – Näyttelyn nimi Puun takaa viittaa yllättävään ja odottamattomaan, siihen, että me kuraattoreina emme täysin tiedä mitä tapahtuu, kun taiteilijoiden teokset alkavat rakentua tilaan. Eivätkä taiteilijat tiedä mitä tapahtuu, kun yleisö kohtaa teokset. Mitä kaikkea tapahtuu näyttelyn ja yleisön välillä.
Nimi viittaa myös ihmisen luontosuhteeseen, siihen miten osaamme elää toisten lajien kanssa sekä itse materiaaliin, puuhun ja metsään. Moni teoksista etsii ihmisen osaa luonnossa ja sen kanssa. Puun takaa paljastuu Mänttä erityisenä paikkakuntana, jolla on kiinnostava historia metsäteollisuuden keskuksesta tunnetuksi taidekaupungiksi.
– Meille kiehtovaa teoksissa on se, mitä ei osaa odottaa tai tiedä tietävänsä. Näyttelyn teokset toimivat usein kehollisella tasolla, ne tavoittavat katsojan jollain esiymmärryksen tasolla. Olemme valinneet näyttelyyn taiteilijoita, joiden teoksilla on ollut meihin tällainen vaikutus. Toivomme, että myös yleisö löytää näyttelystä jotain uutta ja odottamatonta. Jotain, mitä ei tiennyt tietävänsä.