2007

SUOMEN 25 PARASTA TAITEILIJAA

Kuraattori Jani Leinonen
Ilona Valkonen 8 500 €
Petri Ala-Maunus 1 000 €

Kuraattori Jani Leinonen heitti yleisölle haasteen ilmoittamalla, että hän esittelee Mäntässä Suomen 25 parasta taiteilijaa. Provokatiivinen otsikko herätti heti vilkkaan keskustelun taiteen asemasta ja sen arvottamisesta. Leinosen oma taidekäsitys on hyvin markkinahenkinen; toisaalta hän toimii taidekentässä kuin kulutusyhteiskunnan kauppias tai mainostaja, mutta samalla hän myös kritisoi ja kyseenalaistaa ympäröiviä arvoja.

Tämä näkökulma näkyi myös Kuvataideviikkojen näyttelyssä. Mäntässä esittäytyi joukko nuoria ja innokkaita taiteilijoita, jotka eivät epäröineet käyttää taiteessaan kaupallisuuden ja populaarikulttuurin aineksia. Näyttelyssä syntyi elävä vastakohtien maailma, jossa ihailu ja kritiikki, huumori ja vakavuus, tosi ja huijaus kisailivat keskenään. Myös suomalaisuus ja ulkomaalaisuus kävivät keskustelua, sillä tässä poptaiteesta ammentavassa katselmuksessa oli mukana myös saksalaisia, amerikkalaisia ja venäläisiä - jo edesmenneitäkin - taiteilijoita.

Tässä näyttelyssä taide levitti lonkeroitaan myös teosten ulkopuolelle. Tapahtuman Internet-sivuilla, kaduilla ja kuppiloissa käyty vilkas keskustelu oli selvästi osa Leinosen masinoiman kokonaisuuden sisältöä.

Näkyvästä ja äänekkäästä ulkokuoresta huolimatta näyttely sisälsi myös hiljaisempia saarekkeita. Itse asiassa tällainen hiljaisen taiteen edustaja valloitti palkintotuomari Reetta Mustajoen sydämen, kun Mäntän kaupungin taidepalkinto meni Ilona Valkoselle, jonka mietiskelevä ja ilmava teos Indoor karesansui levittäytyi Pekilon Tapionsaliin. Lions Club Mäntän myöntämän yleisön suosikin palkinnon sai Petri Ala-Maunus.

Näyttelyyn osallistui 25 taiteilijaa / taiteilijaryhmää.

 

Vuoden 2007 taiteilijat

Afrika
Ala-Maunus, Petri
Blåfield, Maija
Fursei, Daria
Geller, Jiri
Haaslahti, Hanna
Hultcrantz, Frida
Ijäs, Mikko
Kannosto, Sakari
Karila, Eemil
Kippenberger
Krogius, Viktor
Lankinen, Katriina &Relander, Mari
Mäkilä, Rauha
Nissinen, Erkka
Novikov, Timur
Rosenström, Hans
Sakkinen, Riiko
Salmenkivi, Maiju
Simonsson, Kim
Slow
Suominen, Eliisa
Valkonen, Ilona
Väätänen, Tarja
Warhol, Andy

 
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Linkedin