Kiitosten aika
Mäntän kuvataideviikoilla on tapahtuman koko 22-vuotisen historian aikana työskennelty talkoovoimin ja pienillä resursseilla nykytaiteen ja nykytaiteilijoiden tunnettuuden edistämiseksi. Mäntän vaikutus on monen taiteilijan uralla ollut käänteentekevä, joskaan tuo vaikutus ei näy välttämättä heti. Mäntässä taiteilijalla on hyvä tilaisuus tuoda omaa tuotantoaan esille huomattavasti pääkaupunkiseudun galleriayleisöä laajemmalle joukolle. Joka vuosi vaihtuva kuraattori on tuonut aina muassaan uuden, raikkaan näkökulman suomalaiseen taidekenttään.

Nyt meneillään oleva vuosi on ollut monikulttuurisuudessaan hieno ja opettavainen kokemus. Kuvataidekentässä kansalliset määrittelyt ovat tuntuneet jo pitkään turhilta, ja nyt tämä asiaintila on tullut todeksi myös Mäntän taiteilijalistassa. Toinen tämän vuoden erityispiirre on se, että esillä on huomattavan monia video- ja ääniteoksia ja moniaistisia installaatioita. Yleisöä haastetaan myös osallistumaan. Kiitollisena katselemme näyttelyä ja tätä kirjaa, joka on dokumentaatio valmiista näyttelystä. Tilallista ja moniin aisteihin vaikuttavaa kokemusta valokuvat eivät voi kokonaan välittää, mutta ne antavat edes aavistuksen ja muiston siitä, miten nykytaide tänä vuonna otti rehutehtaana aikoinaan toimineen Pekilon tilat haltuun levittäytyen myös Taavetinsaareen, Mänttä-Vilppulan kaupunkitilaan ja kaupungintalolle sekä kirjastoon.

Juhlistaaksemme 20. näyttelyämme olemme panostaneet laajamittaiseen, verkkosivuiltamme löytyvään katalogiin, joka sisältää tilaustyönä kirjoitettuja artikkeleita, videohaastatteluita, taiteilijaesittelyitä sekä Third Space -kollektiivin äänioppaan. Haluan esittää kiitokset nettikatalogin toimittajalle Giovanna Esposito Yussifille, joka on tuottanut artikkelit, jotka on julkaistu myös näyttelykirjassa. Kiitos, kirjoittajat Sezgin Boynik, Airi Triisberg, Maryan Abdulkarim ja Pauliina Feodoroff, Marianne Niemelä ja Grey Violet. Valokuvaaja Timo Niemiselle ja näyttelykirjan taittajille, Noora Federleylle sekä Marko Soinille kuuluvat myös lämpimät kiitokset, samoin kääntäjille Liina Härköselle ja Tuomas Taskiselle.

Lämmin kiitos kuraattoriparille Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger. Loitte Pekiloon yhtä aikaa esteettisesti nautittavan ja ajatuksia herättävän näyttelykokonaisuuden. Työtoverinanne oli ilo olla. Erityiskiitos kaikille taiteilijoille teoksistanne ja työstänne. Ilman teitä tätä festivaalia ei totisesti olisi olemassa.

Pieni ja yhteen hiileen puhaltava tiimimme koostui tänä keväänä näyttelymestari Risto Korpelasta, tiedottaja-näyttelysihteeri Elissa Määttäsestä, alan opiskelijoista, harjoittelijoista ja paikallisista talkoolaisista. Ilman Mäntän kuvataiteen ystävät -yhdistyksen jäsenten apua moni ripustuksen ja järjestelyjen yksityiskohta olisi jäänyt puolitiehen.

Tärkeimmät toimintamme rahoittajista ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Mänttä-Vilppulan kaupunki. Tänä vuonna Koneen säätiö tuki monien näyttelymme taiteilijoiden tuotantoa. Taidemuseo Göstasta on tullut Mäntässä myös nykytaiteen toimija ja yhteistyökumppani. Kiitokset tuesta ja kutsusta esittäytyä Joenniemen mailla Taavetinsaaressa. Yhteistyö Pirkanmaan Sininauha ry:n Avain-hankkeen ja Mänttä-Vilppulan kirjaston kanssa on tuonut paikallista yhteisöllisyyttä toimintaamme. Kiitos myös Café Alex ja Kahvila Wilhelmiina sekä Mäntän Seudun Osuuspankki näyttelytiloista kaupunkikuvassa. Sara Hildénin taidemuseon, Ikahu Media Artin sekä TTVO:n, Mediapoliksen osana toimivan opinahjon tuki on ollut osaltaan nostamassa näyttelyn toimintavarmuutta ja teknistä tasoa. Tiina Nyrhinen

toiminnanjohtaja

 
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Linkedin