Karolina Kucia

ESITTELY
Karolina Kucia
on Helsingissä asuva kuva- ja performanssitaiteilija. Teoksissaan hän usein yhdistelee esineitä, toimintaa ja videokuvaa sekä tilakohtaisessa että lavastetussa kontekstissa. Hän on työskennellyt mentaalisen ekologian alueella ja ollut mukana perustamassa useita yhdistyksiä: Mollecular Organisation, Future Art Base – Economic Art ja Robin Hood Minor Asset Management. Kucian teokset liittyvät usein romahtamisen käsitteeseen, vetäytymiseen ja pieniin ilmauksiin, ”mikrotapahtumiin”, kuten lipsahduksiin, muodon tai ajan lipeämiin tai loisiviin ihmissuhteisiin. Synkästä ensivaikutelmasta huolimatta teokset itse ovat luonteeltaan tavallisesti leikkisiä ja parodisiakin.


Karolina Kucia: Para-Site: A Performer, The Mental Hotel and Life in the
Gallery
, 2015, installaatio (kuva: Timo Nieminen).

TAITEILIJAN LAUSUNTO
Toteutan tapahtumia, rakennan paikkoja, esineitä ja niihin liittyviä tilanteita. Kutsun niitä mielelläni organisatorisiksi kokeiksi.

Haluan kysyä: mikä on tapahtuma, mikä on "happening" nykyisessä tapahtumien, palveluiden ja kohtaamisten taloudessa. Absurdin, huumorin, tragikomedian, science fiction -kohtausten, inhimillistettyjen esineiden ja esineellistettyjen ihmisroolien kautta pyrin ylittämään moraalisen tuomitsemisen ja automatisoituneet merkitykset. Pidän häiriön luomisesta ja änkytyksen ja lipsahdusten käsittelystä. Noista horjuvista tapahtumista etsin läheisyyden kauneutta, pieniä hetkiä, jotka ovat hyvän ja pahan tuolla puolen. Uskon, että kärsimme elämän taloudellistamisen traumasta, mutta ongelma ei ole ainoastaan poliittinen – se on sielussa, irrallisuudessa asumisessa, normalisoidussa henkisessä kärsimyksessä, kyynisyydessä, kyvyttömyydessä ottaa etäisyyttä. En koe, että minulla on henkilökohtaisia tai sosiaalisia työkaluja käsitellä tätä. Mutta minun on elettävä häiriöiden kanssa. Niinpä työskentelen niiden parissa.

Lipsahdus, muodon ja ajan lipeämät, muistikatkos, änkyttävä puhe, takeltelu. Käytän näitä saastuttaakseni valtarakenteita ja itsestäänselvyyksiä, liittämällä merkityksiin pieniä ilmauksia, viruksia ja ongelmia.

Teokseni ovat performansseja ja organisatorisia kokeita taiteen tuottamisen, merkityksen romahtamisen, mielenterveyden ja valtarakenteiden konteksteissa.

Karolina Kucia
karolinakucia.com
http://pa-ra-site.tumblr.com/

(Käännös: TT)
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Linkedin